Lifestyle

Perheloma New Yorkissa

Perheloma New Yorkissa

Varsinkin kun lapset ovat isompia voi matkailu olla muutakin kuin makaamista rannalla helpossa turistikohteessa. Tässä bloggauksessa vähän kulmaa siitä millainen voisi olla aktiivinen perheloma New Yorkissa lasten kanssa. 16 ja 17 vuotiaat tytär ja poika suostuivat vielä mielellään lähtemään mukaan niin mikä jottei. Emme esittele tässä niinkään kaupunkia tai kohteita vaan sitä mitä kannattaa ottaa meidän mielestämme huomioon omatoimimatkaa varatessa.

perheloma new yorkissa
Flatiron building

Lennot ja muut liput

Lennot hankimme hyvissä ajoin hiukan kyttäillen miten hinta kehittyy. Vinkkinä minkä varmaan moni tietääkin että lentoja kun etsii jatkuvasti samalla koneella kone muistaa sinut evästeistä ja hinta harvoin näin ainakaan laskee. Eri koneet ja hiukan kyttäilyä niin säätö voi olla satasia mannertenvälisellä lennolla. Lopulta päädyimme Norwegian.com lentoihin joihin kuului vain yksi säädyllisen mittainen vaihto Tukholmassa. Aikaeron takia oli melko optimi että lento lähti Helsingistä 16.00 aikaan, vaihto Tukholmassa ja olimme lopulta paikallista aikaa perillä n klo 2300. Lennot ja matkustelu kaikkinensa yhteensä n 16 tuntia joten perille päästessä uni maistui. Näin päästiin taas heidän aikaa aamusta heti liikenteeseen eikä aikaa kuluisi turhaan asunnolla makaamiseen.

Metro on New Yorkissa suhteellisen toimiva, ei sellainen mitä esimerkiksi Lontoon metroon tottunut odottaa mutta ihan ok. Metroon saa asemilta viikon korttia joka kustantaa 29,- dollaria. Kannattaa ehdottomasti hankkia, käytännössä välttämätön jos haluaa liikkua paljon kaupungilla. Manhattanin saaren koko näyttää kartalla pieneltä mutta se on 21km pitkä, kävelläkin pääsee mutta metro on kulkemiseen kätevä ja nopea. Myöskin täysin turvallinen.

New York city pass on myöskin sellainen mikä kannattaa hankkia etukäteen. Passilla pääsee kuuteen eri kohteeseen.

 • Empire State
 • Indrepid tai Guggenheim
 • American museum of natural history
 • Top Of The Rock (suosittelen)
 • Metropolitan Museum of art
 • Statue of liberty / Ellis Island

Passilla ei pääse suoraan jonojen ohi mutta se helpottaa aidosti ja on myös huomattavasti edullisempi kuin ostaa liput jokaiseen erikseen. Sellainen huomio että Statue of Libertyllä ei passiin kuuluu vapaudenpatsaaseen meno hintaan vaan se pitää itseasiassa ostaa ja varata aina edellisenä päivänä niin mahtuu varmiten sisään.

Majoitus

Matkustamisessa on yksi parhaita puolia tutustua paikallisiin ihmisiin ja paikalliseen tapaan asua. Jos asut hotellissa jää se puoli näkemättä kokonaan, uskallan väittää näin. Majoitukset olemme hoitaneet jo pitkään Airbnb.fi palvelun kautta. Palvelussa asunto vuokrataan suoraan omistajalta. Vaihtoehtoja on monenlaisia, asuntoja voi sortata koon, hinnan, sijainnin ja lisävarusteiden mukaan. Useassa maassa meillä on ollut koko asunto vuokralla mutta New Yorkissa halusimme parhaan mahdollisen paikan ja päädyimme asuntoon missä meillä oli puoli asuntoa käytössä. Oma iso huone jossa oma kylppäri ja 3 sänkyä. Keittiö oli yhteinen vuokraemännän kanssa mikä osoittautui loistavaksi valinnaksi. Hän kun oli kokki ammatiltaan ja 4.7 oli heidän itsenäisyyspäivänsä. Tulimme väsyneenä koko päivän kaupunkikierrokselta suoraan heidän omiin juhliinsa ja pyynnöstä liityimme mukaan koko perhe.

perheloma new yorkissa

Hyvää ruokaa ja juomaa mutta taas parasta se paikalliset ihmiset ja keskustelut heidän kanssaan. Airbnb on sikäli turvallinen palvelu että raha vaihtaa omistajaansa heidän kauttaa ja majoittajasta on mahdollista katsoa paljon lisätietoja sekä lukea muiden kirjoittamia arvosteluita. Lisäksi olemme myös aina levittäneet Suomikuvaa siten että olemme vieneet Turkinpippureita tuliaisiksi. Sekä syötäväksi ja opettaneet miten tehdään Salmiakkikossu 🙂

Nähtävyydet

Tämä lista voisi olla loputon koska jokainen tykkää erilaisista asioista mutta tässä tulee muutamia ja niihin käytännön vinkkejä.

-Empire State Building

Huikea näköalapaikka joka sattui kävelymatkan päähän meidän asunnosta. New York City Passilla pääsi tänne ja tämä oli ensimmäinen kohde passilla. Passin jos ostaa Suomessa se vain tulostetaan ja vaihdetaan sitten passiin ensimmäisessä nähtävyydessä mihin sillä menee.

perheloma new yorkissa

Pelkäsin etukäteen että New York on jonottajien paikka mutta ei ollut. Vaikka olimme heinäkuun alussa oli turisteja maltillinen määrä, tai ainakin jonottelua. Jonot myös vetivät hyvin ja niissä liikkuvia ihmisiä ohjailtiin tehokkaasti mutta kohteliaasti jotta jonotusaika olisi mahdollisimman lyhyt.

perheloma new yorkissa

New Yorkissa on todella hyvin langattomia nettejä tarjolla. Liki kaikissa nähtävyyksissä oli avoin lani mikä on kiva reissaajalle. Saa kuvia verkkoon ja pääsee toki samalla vähän somettamaan. Roamingdata on Jenkkimantereella todella kallista, sen varaan ei kannata laskea mitään.

perheloma new yorkissa

-Vapaudenpatsas

Vapaudenpatsas on State of Liberty saarella ja sinne kuuluu lauttakyyti myös passiin. Mutta patsaan päässä olevaan näköalamestaan ei passilla pääse ja sinne tarvii varata liput etukäteen. Päivä jolloin me kävimme oli luukulla loppuunmyyty mutta lippuja voi varata myös etukäteen mitä suosittelen jos sinne ehdottomasti haluaa. Myöskin Vapauden Patsaalle oli jonotus maltillista.

perheloma new yorkissa

Saarella olisi maisemakuvaajalle huikeat näköalat kaupunkiinpäin.

perheloma new yorkissa

Saarella oli myös Orange County Choppers ohjelmassa rakennettu Liberty Bike. Jos pyörät ja rakentelu kiinnostaa niin voin kertoa että telkkarin välityksellä ei saa minkäänlaista käsitystä miten hienoja yksityiskohtia se on täynnä.

perheloma new yorkissa

-Central Park 

Central Park on melkein yhtä hieno picnic-paikka kuin Turussa Aurajokiranta. Jos koko alueen haluaa kiertää niin kannattaa vuokrata polkupyörät. Alue on siis ja siellä on paljon perheitä ja kaikenlaisia ihmisiä viettämässä aikaansa. Puistossa on paljon sorsia ja meidän yllätykseksi kilpikonnia mitä ihmiset rannassa syöttivät.

perheloma new yorkissa

Tässä bloggauksessa ei ole mainittavia ravintoloita tai vastaavia. Meidän filosofia matkustamisessa on ollut aina että tykkäämme elää mahdollisimman paljon paikallisten tapaan. Söimme paljon pienistä kaupoista ja pikaruokaa mitä paikallisetkin.

Puistoon haimme picnic-eväät pienestä Kiinalaisten kaupasta missä ne pakattiin valmiiksi helppoon settiin syödä ulkona. Käsittääkseni jenkkien ulkojuopottelulaki on jollain tavalla erilainen koska meidänkin picnic-kaljat pakattiin jokainen vielä omiin paperipusseihin. Näin pystyi huomaamattomasti pulsutyyliin nauttia oluen voileipien kanssa. Kaikki puistot olivat siistejä, ei mitään ongelmia minkään kanssa eikä yhtäkään kerjäläistä missään. Poliiseja on New Yorkissa paljon esillä mutta silti niin ettei siitä tulee mitään poliisivaltio fiilis. Lähinnä sellainen hyvin valvotun paikan fiilis.

perheloma new yorkissa

Central Park on kiva rauhallinen puisto keskellä sykkivää New Yorkkia.

perheloma new yorkissa

-Chinatown

Lontoon Soho on Camdenin lisäksi yksi lempipaikkojani maailmassa, siksi odotin myös tältä paljon eikä tarvinut pettyä. Astut yhden kadun yli eri kortteliin ja on kuin olisi matkustanut sekä ajassa että maapallolla. Kiinalaisten kortteli on täysin omaa luokkaansa.

En ole koskaan ennen käynyt supermarketissa missä asiakkaat tuovat polkupyöriään sisään, henkilökunta syö kaupan käytävillä ja ihmeellistä tavaraa on lattiasta kattoon asti. Todella loistavia löytöjä niin ruoan kuin kaiken muunkin lisäksi.

perheloma new yorkissa

Chinatownin hulina on suoraan kuin jostain -70 luvun leffasta. Tämä on jokaiselle kävijälle yksi niistä mun ”must see”. vinkeistä.

perheloma new yorkissa

-Kaupunki itsessään

Jokaisena päivänä käveltiin liki 15-20km päivämatkoja metron lisäksi. Yksi parhaista jutuista on ahmia itseensä kaupunkia ihan vain siellä kävellessään. Katsella ihmisiä, näyteikkunoita ja nähtävyyksiä. Näin löytyy ihan vahingossa monta hienoa juttua kun ei liikaa suunnittele. Kaduilla liikkuminen on täysin turvallista, ei katsottu suuremmin kellonaikoja missään liikkuessa. Terveen järjen kanssa pärjää pitkälle. Ihmettelen aina miten monesta paikasta varoitellaan kuinka niissä rullataan kaikki. Olemme liikkuneet melkoisissa mestoissa eikä ole ollut koskaan mitään ongelmaa. Kun taas jotkut ihmiset keikataan ensimmäisen kerran kotikaupunkinsa torilla. Näiden samojen ihmistyyppien mukaan esim Tallinnassa ryöstetään kaikki.

perheloma new yorkissa

Suosittelen lämpimästi kiertelemään ja reissaamaan avoimin mielin.

perheloma new yorkissa

Metrot tuo mieleen sen New Yorkin mitä elokuvat tarjoavat. Metrolla voisi joskus vain ajelle siksi että näkee erilaisia ihmisiä ja kaupungin vilinää. Metrot ovat myös täysin turvallisia mutta metroverkosto ei ole niin hyvä kuin esim Lontoossa missä on paras julkinen liikenne missä itse olen usein käynyt.

perheloma new yorkissa

Fillarilähetit fixeineen näkyvät jatkuvasti kaupunkikuvassa.

perheloma new yorkissa

Ytimessä kaikki poliisit eivät liiku isoilla katumaastureilla.

perheloma new yorkissa

-911 Memorial

Muistan kun olin aikanaan Vaasassa työmatkalla ja vaimo taisi olla kotona lasten kanssa. Hän laittoi viestiä että jokin lentokone on törmännyt taloihin New Yorkissa. Katsottiin sitä hotellin aulassa ja ihmeteltiin mitä tapahtuu. Iskujahan tehtiin muuallekin. Tämä paikka lieneen kyllä jonkinlainen osoitus siitä miten sekaisin ihminen on. Kun katsoo näitä kahta valtavaa monttua ja vieressä olevia vastaavia rakennuksia, mitkä eivät ole likikään niin korkeita mitä WTC oli niin käsittää sen tuhon määrän.

Paikalla olevassa muistomerkissä on kaiverrettuna uhrien nimet.

perheloma new yorkissa

-Top Of The Rock

Top Of The Rock on myös paikka mihin pääsee New York City passilla. Todella hieno näköalapaikka pimeällä. Jälleen kerran maltillinen jonotus ja ilmainen wlan 🙂

perheloma new yorkissa

Tämä on myös yksi niitä paikkoja mitä ei voi jättää väliin. Näköala pimeällä on aivan käsittämätön. Korkeimman kerroksen tasanteelta pääsi myös kuvaamaan ilman pleksiä, toki alempienkin kerrosten plekseissä oli väli mikä mahdollisti kuvaamisen.

perheloma new yorkissa

Kuumana kesäiltana täällä olisi viihtynyt loputtomiin ihan vain ihmettelemässä maisemia. Ja olisikin toki voinut roikkua pitkään, lipuissa ei ole aikarajaa.

perheloma new yorkissa

-American Museum of natural history

En ole yhtään museoihminen, myönnän heti. Mutta täällä halusin nähdä näiden takavuosien pahisten jäännökset. Muutoinkin todella vaikuttavaa settiä ja aikaa kului kuin vahingossa vaikka oli tarkoitus käydä pikainen kierros. Paljon on monenlaisia eläimiä kadonnut maapallolta, osan kohdalla varmaan ihan hyväkin niin.

perheloma new yorkissa

-Kolikon kääntöpuoli

Kaikella on kääntöpuolensa myös. Amerilla taitaa olla maa missä sosiaaliturva on käytännössä 0 jos sinulla ei ole vakuutusta. Laitapuolen kulkijoita näkyy välillä katukuvassa mutta heidän olemus on jotain aivan muuta kuin mitä Suomessa olevien agressiivisten katukerjäläisten. Sen takia täällä heille mieluusti jonkin roposen antaakin.

perheloma new yorkissa

Kierrätystä on myös New Yorkissa vaikkakin Suomi on siinä 100 vuotta edellä.

perheloma new yorkissa

-New Jersey

New Yorkissa on kauppoja mutta jos haluat shoppailla itsesi tajuttomaksi niin New Jersey on sinun paikkasi. Sinne pääsisi suhteellisen helposti juna + metro yhdistelmällä mutta vuokrattiin auto jotta nähtäisiin samalla vähän muutakin. Meillä ei ollut autoa varattuna vaan kävelimme hetken mielijohteesta vuokraamoon ja kysyimme josko vapaana olisi autoja. Toivoin salaa vanhaa isolohko Dodge Monacoa mutta saimme uuden Mazda katumaasturin. Muutoinkin New Yorkin autokanta on huomattavan Toyotaa, esim liki kaikki taksit ovat Toyotan hybridejä.

Mutta Mazda oli kelpo auto, suosittelen ehdottomasti automaattia jos auton vuokraamista suunnittelee. Liikenne on Manhattanilla todella hidasta ja automaatti säätää hermoja sekä kytkinjalkaa.

perheloma new yorkissa

Shoppailurundin jälkeen jäi sen verran energiaa että takaisintullessa kiertelimme New Jerseyn lähiöitä. Tässä paljastui aika nopeasti miten paljon ympäristö muuttaa vaikka välissä oli vain Hudson joki. Lähiö oli oikeasti aika raju ja yhdessä vaiheessa SWAT-joukot ohittivat meidät lujaa kun olivat menossa johonkin kotivierailulle.

perheloma new yorkissa

Ruuhkassa matelua. Liikenne itsessään on todella sujavaa eikä millään tavalla kannata miettiä ettei täällä uskaltaisi ajaa.perheloma new yorkissa

Autoa en suosittele koko viikoksi, Manhattanilla sitä ei tarvi mutta jos haluaa tehdä päiväretken ulkopuolelle on se kätevä. Lisäksi meillä oli auto keskellä viikkoa joten jalat saivat yhden kaivatun lepopäivän. Lienee turha muistuttaa että hyvät kengät reissuun.

-Trump Tower

Toki kun tänne asti tultiin niin piti käydä tsekkaamassa myös Trumpin asunto. Sen verran kultaista oli että Suomalainen perus kiinteistövälittävä ei saisi myydyksi kun ei ole sisustuslehden valkoinen.

Torniin pääsee sisään turvatarkastuksen läpi. Kannattaa myös huomioida että jokaiseen nähtävyyteen on turvatarkistus.

Tornissa on ainakin ravintoja ja jäätelöbaari mihin pääsee sisään suoraan kävelemällä. Lisäksi kautta jossa myydään Make Amerika Great Again varusteita vähintään joka lähtöön.

perheloma new yorkissa

-Ruoka ja juoma

Ruoka ja juoma ovat aikalailla samanhintaista kuin Suomessakin. Kuten aiemmin kirjoitin ei meidän agendaan kuulunut huippuravintoloiden kiertely vaikka niitäkin löytyisi pilvin pimein. Airbnb asunnon yksi etu on se että kokkaaminen omassa asunnossa omassa keittiössä onnistuu kaupasta ostetuin aineksin. Jenkeissä ei hotelleissa oletuksena kuulu juuri koskaan edes aamiainen hintaa, tämä on hyvä huomioida matkaa varatessa.

Whopper maistuu kun koko päivän kävelee pitkin New Yorkin katuja.

perheloma new yorkissa

Kioskit käärivät picnic-oluet jokaisen omaan paperipussiin jotta huomaamaton maistelu onnistuu. New Yorkissa ei muuten ole käytännössä lainkaan terasseja mitä ihmettelin suuresti.

perheloma new yorkissa

-Jokaiselle jotakin

Matkaa kannattaa suunnitella etukäteen ja kehittää vähän runkoa mitä haluaa nähdä. New Yorkissa on yksi hienoimpi Hard Rock Cafeita mitä olen nähnyt ja rekvisiittakokoelma on vaikuttava. Lista olisi loputon mitä kaikkea oli esillä mutta tässä esimerkiksi Marilyn Mansonin keihäs.

perheloma new yorkissa

Sekä Frank Sinatran Moto Guzzi. Nämä tosiaan vain pintaraapailu, löytyy Beatselin esiintymisasuja, Ramonesin soittimia ja satoja muita. Tätä paikkaa suosittelen myöskin lämpimästi.

perheloma new yorkissa

-Metropolitan Museum of art

Kuten yllä kirjoitin en ole niin museoihminen mutta täällä riitti paljon mielenkiintoista katseltavaa.

perheloma new yorkissa

Museossa on myös paljon eri aikojen sodankäynnin laitteita ja varusteita. Myös liki kaikissa museoissa oli tarjolla ilmainen wlan.

perheloma new yorkissa

 

-Miksi reissata lasten kanssa

Moni tykkää tehdä pidemmät ulkomaanmatkat niin että lapset ovat mummolassa tai jossain muualla. Kaiken oman näkemisen lisäksi itse pidän tärkeänä sitä että näytän myös lapsille maailmaa. Nuorena näyty määrittelee osin maailmankatsomuksen ja se taas on isona osana vaikuttamassa kaikkeen. Olen itse päässyt jo nuorena paljon matkustamaan ja haluan sen perinnön viedä myös lapsille.

Muutama yleinen pointti vielä:

 • USA:han ei riitä pelkät liput, muista hoitaa ESTA tai viisumi kuntoon.
 • Rajalla on kuulustelu, voi olla yksi kysymys tai isokin prässi, riippuen jostain. En saapuisi itse Suomityyliin isossa humalassa.
 • Aikalailla kaikki uskontokunnat on myös edustettuna ja samoin kaikki ihmistyypit. Toisia kunnioittava ihminen saa myös itse kunnioitusta osakseen.
 • Osassa kaupoissa hintoihin tulee päälle vero ja tippailu on vähän jokapaikassa suotavaa.
 • Hinnat ovat n. Suomitasoa mutta ruokakaupoissa juusto ja liha on todella kallista. Alkoholi Suomen hintaista mutta etnisissä kaupoissa säästää sekä ruoassa että juomassa.
 • Ihmiset ovat pääsääntöisesti kohteliaita. Odotin koppavia ihmisiä tyyliin Italia mutta kaikkea muuta. Kohteliaita ihmisiä.
 • Plussaa kielestä, luonnollisesti liki jokainen puhuu Englantia joten se helpottaa kaiken kysymistä ja vastaavaa todella paljon jos verrataan taas vaikkapa Italiaan tai osaan Espanjaankin.
 • Liikenne on iisiä, uskallat vuokrata auton tai pyörän.
 • Olet järkevä niin uskallat liikkua täysin rauhassa.
 • Käteistä kannattaa ottaa reilusti. En ihan joka loukossa mielelläni laittaisi korttia lukijaan.
 • New York on heinäkuussa todella kuuma, kaupungissa ei tuule.
 • Nauti matkastasi!

Jokaiselle löytyi jotain nähtävää ja reissu oli kaikin puolin hieno!

perheloma new yorkissa

Tagit : matkailuNew Yorknorwegian

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.