OutdoorTestit

Testissä merikajakki

Shot with DxO ONE

Testissä merikajakki, Boreal Design Inukshuk LT

merikajakki

Testissä Boreal Design Inukshuk LT kajakki. Moni muukin ehkä asuu itseni tapaan veden äärellä ja voisi kuvitella joskus viettävänsä aikaa meloen. Tällä kertaa ajatus testiin lähti omasta innostuksesta palata lajin pariin. Olen aina asunut liki vettä, ensimmäiset 20 vuotta joen rannalla ja loput tähän asti meren rannalla. Sen puolesta elementti on tullut tutuksi, välineet ovat vain vaihdelleet tehokkaasta hiihtoveneestä inkkariin. Nyt pienen tauon jälkeen katsoin että yksikkö merikajakki olisi se minkä hankin.

merikajakki

Vähän perustelua miksi näin. Tämä pohjaa toki omiin tarpeisiini ja jokaisen kannattaa myös heijastaa sitä omaa tilanteensa. Kajakkia ostaessa on hyvä miettiä muutamaa juttua, toki ensinnäkin millaisen veden äärellä sitä käyttää. Pieneen järveen vaiko oikeasti merelle.

Valtava määrä Googlailua ja alaan vihkiytyneiden haastamista. Lopulta valinta päätyi Boreal Design Inukshuk LT kajakkiin joka oli kaiken lisäksi myös hyllytavarana Raision XXL:ssä kun päätös syntyi. Syy miksi tämä oli se että perheessä on pienin käyttäjä 15 vuotias tyttö joka myös ylsi hyvin polkimille ja jolle 5.2m pitkä merikajakki on vielä täysin käsiteltävissä. Näin ostoksella on vielä enemmän järkeä kun sitä voi käyttää muukin perhe.

merikajakki
xxl.fi kajakkivalikoimaa

Inukshuk on polyeteenimuovista Kanadassa valmistettu merikajakki. Runkomalliltaan Inukshuk on  ketterä ja solakkakulkuinen. Kajakissa on miellyttävä ja hyvin säädettävä istuin sekä säädettävät jalkatuet, näin myös mahdolliset perheen muut käyttävät voivat säätää pelin itselleen sopivaksi. Pitkän istuma-aukon ansiosta pitkänkin melojan on helppo pujahtaa kyytiin ja pois kajakista. Mainittakoon että itse olen 183cm pitkä ja tytär joka on myös kajakilla melonut on 160cm pitkä. Valmistaja ilmoittaa melojan painosuositukseksi 55-102 kiloa ja suosituspaino kokonaislastille 125 kiloa. Eli hyvin mahtuu mukaan muutaman päivän retkikamat. Tästä puolesta lisää myöhemmin.

Inukshukissa on peräsin joten se on helppo käsiteltävä myös kokemattomalle melojalle, varsinkin aallokossa tai kovassa sivutuulessa peräsin helpottaa menoa. Poljinten etäisyyttä voi nopeasti muuttaa jos kajakilla on monta erimittaista käyttäjää.

merikajakki

 

Muut mitat mitä merikajakki pitää sisällää.merikajakki

  • Pituus 518cm
  • Tilavuus 400L
  • Leveys 59,7cm
  • Korkeus 43,3cm
  • Paino 28kg
  • Etutavaratilan tilavuus 73L
  • Takatavaratilan tilavuus 123L

 

Mitä sitten kaikkea tarvii jos haluaa ostaa valmiin paketin. Ensinnäkin merikajakki on sama kuin mitä tahansa harrasteväline, jos pitkään selaat on lopulta se kaikkein kallein ja parhain ainoa oikea, tai se tuntuu siltä. Suosittelen lyömään budjetin lukkoon ja rakentamaan paketin sen ympärille. Välttämättömiä tarpeita on kajakin lisäksi: mela, aukkopeite, liivi ja jos kajakkia haluaa liikutella on rullat kätevät. Merikajakki on myös siitä hieno harrastus että sen liikuttelu on autollakin helppoa, vaikka se on pitkä on se kevyt ja auton katolla kuljettaminen on helppoa. Näin pääsee päiväretkillekin todella nopeasti uusiin maisemiin lyhyillä siirtymillä auton kanssa. Tätä varten kannattaa harkita kattotelinettä autoon, kajakin kuljetusta varten on omia telineitään eivätkä ne ole kalliita.

Rattaiden ajatus on olla kajakin alla jolloin sitä voi helposti vetää lyhyitä matkoja. Esim itsellä on rantaa reilu 200m ja se menee kätevästi pihasta rullilla vetäen. Rattaista lisää tässä, klik!

merikajakki

Aukkopeite paikallaan. Aukkopeitteen ajatus on pitää roiskevesi ulkopuolella, peite kiristetään tarroilla vyötärölle ja se sulkeutuu liki tiiviiksi. Ei niinkään tyynen kelin juttu mutta kurjassa kelissä paikallaan, merikajakki kun ei pidä pilssipumppua sisällään.

merikajakki

Pidemmille reissuille mahtuu kajakkiin hyvin tavaraa. Edessä ja takana on vesitiiviit säiliöt jossa säilyy niin vaatteet, kamerat jne täysin kuivana vaikka sitten käytäisiin katon kautta ympäri. Lisäksi etu- ja takakansille saa kiinni teltan tai vastaavan isomman elementin. Voisi verrata että kajakkiin saa helposti samanverran tavaraa mukaan kuin isoon moottoripyörään. Sitten kun tälläisen yhdistelmän heittää veteen alkaa vasta aueta se mihin kaikkeen merikajakki taipuu.

Valmis yhdistelmä kuljetettavaksi. Toki merikajakki on kannettavissa painonsa vuoksi mutta muoto tekee siitä hankalan kannattavan ja rullien kanssa myös jälkikasvu voi helposti vetää kajakin rantaa. Ja kun pihassa säilyttää niin koko paketti on periaatteessa aina lähtövalmiina. Vähällä valmistatumisella onnistuu helposti retket iltaisin töidenkin jälkeen.

merikajakki

Mihin merikajakki sitten käy, jos joka ilta viikossa käy vähän melomassa niin käykö homma tylsäksi? Jos toistaa samat kaavat eikä hiffaa juttua niin käy. Mutta jos huomaa jo pelkän ajatuksen miten erilailla kaiken näkee kun sitä katsoo veden puolelta niin homma avaa ihan uusia ulottuvuuksia. Tykkään siitä vapaudentunteestä minkä moottoripyöräily tuo, merikajakki on vähän sama asia mutta vedenpuolella.

Se voi olla päiväretki aurinkoisena lauantaina ja pieni pysähdys jossain saaristossa, eväät laukusta ja ehkä kylmä olut.

merikajakki

Tai sitten se voi olla kajakista käsin valokuvaamista, voin ikäni kuvailleena sanoa että maisemat ovat aivan erilaiset kun niitä katsoo veden pinnalta vedestä käsin. Liikkuminen on hiljaista ja pääsee varmasti paikkoihin mihin ei koneen kanssa ajamalla pääse ja samalla saa raitista ilmaa. Ulkoilua parhaimmillaan!

merikajakki

Jutulle tulossa jatkoa pidemmän retkeilyn merkeissä. Käydään läpi miten merikajakki lastataan ja varustetaan yön yli reissulle saaristoon muonineen ja telttoineen.

merikajakki

Hieno harrastus ja ulkoilumuoto johon suosittelemme tutustumaan. Merikajakin ei tarvitse olla sillon tällöin käytettävä laite vaan sopisin lisävarustein se soveltuu jokaisen perheenjäsenen käyttöön.

Jutun voisi tällä kertaa päättää klassisiin sanoihin, näihin kuviin näihin tunnelmiin!

merikajakki

Lisää kajakista ja varuisteista: www.xxl.fi

Tagit : Boreal Design Inukshuk LTkajakkimelontameritesti

1 kommentti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.